Askeleet ekologisempaan elämään, osa 5

Tänään päästäänkin viimeiseen osaan meidän askelissa kohti ekologisempaa elämää. Miten on mennyt? Onko joitain juttuja tullut ehkä jo tavaksi tai joku asia päässyt suunnitelmissa eteenpäin? Hyvä juttu mikäli on. Ja ellei ole, niin ei hätää, ei sitä hetkessä saa elämäänsä muutettua uusille urille! Ja nämä vinkit säilyvät täällä tallessa, joten pääset lukemaan näitä yhä uudelleen ja uudelleen.

Tässä viimeisessä osassa ajattelin kerätä teille vielä vinkkejä ja linkkejä ikäänkuin taustatueksi, miten helpoiten missäkin asiassa päästään liikkeelle.

Ensimmäisenä kannustan siihen itse tekemisen taitoon, sitä kannattaa käyttää! Ei se ole aina niin justiinsa, vaan voit tehdä siten mikä itsellesi on paras ja helpoin tapa. On ihan helppo juttu esimerkiksi repiä vanha lakana kestotalouspapereiksi, kuten minä tein! Ei niitä ole pakko huolitella kuten tämä eräs perfektionisti teki…

 • Kotoa löytyviä tavaroita kannattaa kierrättää erinäisiin tarkoituksiin:
  • Sanomalehdistä voi taitella biopusseja.
  • Säilykkeiden lasipurkit voi lasinkierrätyksen sijaan käyttää muiden elintarvikkeiden (hillot, soseet, keitot…) pakkaamiseen kotona.
  • Leipäpussit voi kierrättää uudelleen ja uudelleen eväspusseina tai pakastuspusseina, samoin kaikki elintarvikkeiden muovirasiat.
  • Kasvien idätysastioina voi käyttää kaikkea sanomalehdistä ja kananmunakennoista vessapaperirulliin.
  • Pahvilaatioita/-rasioita voi päällystää tapetin tai lahjapaperien jämillä tai vaikka sanoma-/aikakauslehdillä säilytyslaatikoiksi.
  • Metallisista tölkeistä voi askarrella kukkaruukkuja tai säilytysastioita maalaamalla niitä tai päällystämällä paperilla. Koristeita unohtamatta!
JemmaDesign Kahvipussi-korit toimivat myös ruukkuina kukille ja yrteille.
Voit käyttää kahvipusseja ihan sinälläänkin tällä samalla tyylillä tai muuhun askarteluun!

Suosi tekemissäsi ruoissa kasviksia, satokauden mukaan aina niitä eniten ja edullisimmin tarjolla olevia (tai omasta puutarhasta saatavia). Tässä on oivana apuna Satokausikalenteri! Kiinnitä huomiota hävikkiin, osta vain tarvitsemasi määrä elintarvikkeita ja valmista niistä se tarvitsemasi määrä ruokia. Suosi lähellä tuotettua ruokaa ja/tai luomua.

Kotona ollessasi kiinnitä huomiota huonelämpötilaan, optimi on 21-22 astetta ja makuuhuoneessa voi olla viileämpääkin. Sammuta valot kun et ole huoneessa ja sulje sähkölaitteet kun et käytä niitä. Tuuleta tehokkaasti, eli nopeasti.

Mistä ostaa ekologiset pesuaineet ja muut? Marketeissa on jo hyvät valikoimat monenlaisia ekologisempia vaihtoehtoja, mutta kurkkaappa netistä esimerkiksi Hyvinvoinnintavaratalo, Ruohonjuuri, Neiti Kuu, Saarentaika, Aallonharjalla, Ecosto ja tietenkin JemmaDesignin oma puoti, josta ei vielä pesuaineita löydä, mutta niitä ekologisia kodintekstiilejä kyllä!

Toivottavasti näistä kaikista vinkeistä on ollut apua edes jollekin. Tehdään joskus jatkoa, jos siltä tuntuu, mutta nyt tällä erää nämä oli tässä. Luvassa vielä paljon eri aiheisiin liittyviä kirjoituksia tulevaisuudessa, joista on jo ollut puhe näissä viidessä osassa. Pysykää siis kuulolla, ottakaa some kanavat seurantaan, niin pysytte kärryillä uusimmista kirjoituksista ja muista käänteistä!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: