Villasukkien tuunaus ja parsiminen

Jaan teille myös vinkkejä erilaisten vaatteiden ja tavaroiden tuunamiseen. Ja koska itse tykkään pitää listaa asioista, halusin numeroida nämä! Kuinka monta vinkkiä saan teille jaettua tämän vuoden aikana? Nyt saa arvuutella ja/tai lyödä vetoa, katsotaan sitten loppu vuodesta mikä on tilanne!

Kuten aiemminkin sanottu, korjaamalla saa monille tekstiileille ja tavaroille lisää käyttöikää, kestävyyttä tai tuunaamalla ihan vain oman näköisensä. Samaisessa kirjoituksessa näitte myös tämän ensimmäisen kunnon vinkkini, eli vanhat villasukkani. Nuo sukat ovat olleet minulle erityisen rakkaat, koska ne olivat ensimmäinen isotöisempi/haastavampi palmikkoneule mitä olin koskaan aiemmin tehnyt. Niistä tuli kauniit ja olen ollut niistä ylpeä. Pidin niitä ahkerasti ja tottakai siitä väistämättä seuraa villasukkien kuluminen erityisesti pohjasta. Toiseen sukkaan oli tullut jo ammottava reikä kantapäähän ja molemmat sukat olivat muuten vain pohjasta isolta alalta ohueksi hiutuneet.

Sukassa reikä, eikä!
Alkutilanne… kantapäässä ammottava reikä!

Olin jossain aikoinaan nähnyt, kuinka villasukkien kantapäät oli korjattu erillisillä virkatuilla pyörylöillä. No, halusin viedä tämän astetta pidemmälle ja halusin tehdä punaiset sydämet. Koska miksi ei?! Parin harha-askeleen jälkeen syntyi ilman mitään ohjetta pari pientä, söpöä sydäntä. Tarkoituksella jätin pitkät langat päättelemättä, jotta voin niillä kiinnittää sydämet sukkiin kiinni.

Sydän kuviot virkkaamalla
Päätin korjata kantapäät sydän lappusilla, jotka virkkasin erikseen.

Neulalla ja langalla saa helposti ja yksinkertaisesti kiinnitettyä tämmöiset erilliset kappaleet kiinni neuleen pintaan ja samalla tavoin voit tuunata vaikkapa villapaitaan tarttuneen, lähtemättömän tahran piiloon. Isommissa töissä voi kiinnitykseen käyttää myös virkkuukoukkua ja koukuta kappaleet kiinni ketjusilmukoin. Kun sydämet oli kiinnitetty, oli aika kunnostaa pohjaa muuten.

Villasukan pohjan korjaus
Sydämet parsinneulalla ja langalla reiän päälle.

Tämän voisi tehdä hienosti ja vaikeamman kautta silmukoiden jolloin ikäänkuin neuloisi silmukat uudelleen jälijitellen vanhoja silmukoita, mutta pelkän neulan avulla. Tuolla tavoin voi saada ehdottomasti myös kestävämmän lopputuloksen. En jaksanut siihen kuitenkaan tällä kertaa lähteä, joten parsin vain korinpohjaa jäljitellen molemmat pohjat ohuimmilta kohdilta. Lopputulos on joka tapauksessa kestävämpi ja paksumpi kuin lähtötilanne. Tähän kannattaa käyttää samaa, tai lähes saman väristä, lankaa yhteneväisen lopputuloksen saamiseksi. Tämän tarkoitus ei ole erottua räikeästi, kuten sydämillä on.

Villasukan pohjan korjaus
Muualta haperoituneen pohjan pistelin vain suht saman värisellä villalangalla “kasaan”.
Jos haluat perehtyä tuohon silmukointiin, eli silmukoiden jäljentämiseen, niin suosittelen lämpimästi Novitan ohjeita. Samalla tavalla voit myös koristella neuleitasi. Silmukoiden voi myös yhdistää kaksi erillistä neulekappaletta toisiinsa ilman näkyvää saumaa (jos siis kyseessä kaksi samasta langasta neulottua kappaletta, jotka yhdistetään toisen ylä- ja toisen alareunasta). Tästä(kin) löytyy googlettamalla sanan "silmukointi", monia erilaisia ohjeita.

Ja jälleen on sukat ahkerassa käytössä. Seuraavaksi pitäisi varmaan keskittyä poistamaan nypyt näistä sukista!

Korjatut villasukat
Lopputulema; Mulla on taas käyttökelpoiset villasukat!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: