Näin valmistat itse omat kestotalouspaperisi

Ihan ensimmäisessä kirjoituksessani kerroin, mitä ihmettä on Pesupisarat (nehän on siis Jemman omia kestoliinoja ja pesulappuja, lue lisää TÄSTÄ) ja siellä kerroin, kuinka kestoliinoja voi käyttää myös talouspaperin asemasta. Talouspaperia voi kulua päivittäin (varsinkin lapsiperheessä) lukuisia arkkeja joten ymmärrän hyvin, ettei kaikilla ole varaa ostaa esimerkiksi Pesupisaroita. Siksi haluan kertoa, että et välttämättä tarvitse tähän(kään) kestotuotteeseen älyttömiä määriä rahaa, sillä materiaalit ja välineet löytyy ihan jokaisen kotoa!

Kestotalouspaperiksi sopii vaikka ne vanhat t-paidat

Vanha t-paita ja sakset riittää!

Nämä jo leikatut, trikoiset “paperit” kävisivät käyttöön jo ihan sellaisenaankin!

Tarvitset vain vanhoja, trikoisia vaatteita, jotka olisi menossa jo muutenkin kierrätykseen, josta leikkaat sopivan kokoisia palasia (mallia voi ottaa vaikka siitä talouspaperiarkista). Ja kas, sulla on kestotalouspaperia! Koska trikoo ei purkaudu, voi tämän siis huoletta tehdä pelkästään saksimalla niitä vanhoja t-paitoja tai muita trikoisia vaatteita uusiokäyttöön. Kuullostaako liian helpolta? Ei hätää, tässä voi vähän hifistelläkin! 🙂

Eli, jos omistat ompelukoneen tai saumurin, niin voit tehdä tämän myös hienommin/paremmin. Ja pakko myöntää, että näin saat myös hieman kestävämpiä ja imukykyisempiä “papereita”.

Ompelukoneella huoliteltaviin kestotalouspapereihin sopii myös ne trikoovaatteet, mutta myös kaikki vanhat lakanat, pyyhkeet, joustofrotee (esim. vauvojen huppupyyhkeet on monesti joustofroteeta)… ylipäätään kaikki pehmeä tekstiili. Ommel huolittelee reunat, joten tässä kohtaa ei se kankaan rispaantuminen ole enää ongelma. Jos olet epävarma kankaan sopivuudesta, niin kokeile kastella sitä ennen leikkaamista vesihanan alla. Imeytyykö vesi siihen nopeasti vai hylkiikö kangas vettä? Jos imeytyy, on se kangas oivallinen valinta. Kankaita voi myös yhdistellä. Esimerkiksi Pesupisarat valmistetaan lähes poikkeuksetta kahdesta erilaisesta kankaasta ja ne kankaat yleisimmin on trikoo/college ja joustofrotee. Pelkkä paksu frotee käy yksistäänkin.

Vanhasta harsosta sai monta "paperia"

Vanhasta vauvojen harsosta sai monta kestotalouspaperia kahdessa eri koossa ja lisäksi muutaman pienen Pesupisara pesulapunkin!
Harsokangas on hyvä huolitella ompelukoneen siksakilla tai saumuroiden.

Ompelukoneesta on hyvä valita joustavien kankaiden kohdalla jousto-ommel ja peruspuuvillan sekä tavallisen, joustamattoman froteen kohdalla ihan vain siksak ommel. Saumurilla menee sen sijaan kaikki. Voit tehdä “papereista” perus neliöitä, voit pyöristää kulmat (erityisesti saumurilla ommellessa helpompi vaihtoehto), tai voit hassutella ja tehdä niistä aivan minkä mallisia tykkäät! Mitähän lapset tuumaisivat, jos huomenna aamupalalle tullessaan löytäisivätkin keittiön pöydältä pinon iloisen kirjavia, kukkasen mallisia kestotalouspapereita?! Vaatii vähän jo taitoa ja viitseliäisyyttä, mutta ei aina tarvitse mennä helpoimman ja ns. tavallisen reitin kautta.

Setti "paperia"

Tässä valmiita kestotalouspapereita. Huolittelin kaikki saumurilla, kun kerran siihen hommaan ryhdyin.

Kestotuotteet ovat osa elämää,

ne voivat olla kauniita, suloisia, hauskoja,

sun näköisiä ja päiväsi ilon pilkahdus.

Kestotalouspaperit esillä keittiössä

Kestotalouspaperit voi laittaa esille kauniisti keittiön pöytään käyttöä varten.

Itse laitoin hedelmäkulhon viereen, siinä ne on näppärästi käden ulottuvilla.

Keittiössä on hyvä olla myös jokin kangaspussi/pesupussi valmiina, mihin heittää likaiset pesua odottavat “paperit”, tällä kertaa se unohtui kuvista pois…

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: