Askeleet ekologisempaan elämään, osa 4

Olemme käsitelleet edellisissä osissa jo pitkälti kierrätystä ja tekstiilien pesua/huoltoa. Tässä osassa tulee erilaisia pikku tärppejä, miten voit tehdä erinäisiä pikku juttuja, jotka vievät sinua eteenpäin ekologisella polullasi.

  1. Shampoo ja muut saippuat voi ostaa ekologisina palasaippuoina, jolloin muovijätteen määrä vähenee huomattavasti.
  2. Vaihda hammasharja, tiskiharja, keittiön ruoanlaittovälineet ym. muoviset tuotteet puisiin. Mm. bambuisia vaihtoehtoja löytyy jo kivasti ja ihan kotimaisiakin, kuten koivuisia.
  3. Jos suosit take away- kahveja, osta oma kunnollinen termos muki johon ostat kahvin. Myös erikoiskahvit tehdään pyynnöstä omaan mukiin mukaan! Ja pysyy kahvi tarpeeksi lämpöisenä matkalla vaikka olisi pakkastakin.
  4. Kesto-/kangaskassi on hyvä olla ostoksilla mukana, mutta älä suotta haali kymmenien kangaskassien varastoa kotiisi jos et niitä kaikkia koko ajan käytä. Jos jostain syystä oma kassi unohtuu kotiin, on järkevämpää ostaa kaupasta paperikassi muovisen sijasta.
  5. Hedelmät voi ostaa kankaisiin kestohedelmäpusseihin kerättyinä, tai punnitse kaikki erikseen ja kerää omaan pahvilaatikkoon/koriin, jonka laitaan pistät hintalapputarrat kiinni. Hevi-osastoilla on myös paperipusseja, jotka voi myöhemmin hyödyntää biojätepusseina!
  6. Tee kauppalista ja osta isompi satsi ruokaa kerralla. Vältä heräteostoksia, jotka tuppaavat olemaan jatkumo siihen että hävikkiruokaa pääsee syntymään kotioloissa.
  7. Hyödynnä kauppojen ale tarralliset ruoat, vähennät kauppojen ruokahävikkiä ja säästät itse rahaa. Myös ResQ Club– sovellukseen, sekä hävikkiruokakauppoihin, kuten Fiksuruoka ja Matsmart, kannattaa tutustua samaisesta syystä.
  8. Käytä mahdollisuuksien mukaan julkisia kulkuneuvoja, pyöräile, kävele tai käytä kimppakyytejä!
  9. Kaikkea ei tarvitse ostaa, monia tavaroita voi myös vuokrata!
  10. Jos sinulla on pihaa, tai mahdollisuus vuokraviljelypalstaan tms, viljele/kasvata omia kasveja. Erilaisia yrttejä, tomaatteja, marjoja, perunoita, omenoita… Lista on loputon ja jokainen voi tehdä tämän oman osaamisen ja käytettävän tilan mukaan.

Nämä kaikki vinkit on tosiaan minun itseni hyväksi havaittuja asioita. En kerro näitä ainoana totuutena, vaan silkasta halusta jeesata teitä, jotka mietitte mitä voisitte tehdä toisin. Näitä voi vapaasti soveltaa ja toteuttaa parhaimmaksi katsomallaan tavalla. Jokainen askel kohti ekologisempaa elämää on hyvä askel ja rohkaisen teitä kaikkia ottamaan näitä pieniä askelia yksi kerrallaan!
Tehdään vielä yksi postaus aiheesta viikon päästä, niin sitten meillä on kuukauden jokaiselle päivälle jotain mitä miettiä tai toteuttaa!

Saippuapussit on kätevä tapa käyttää palasaippuaa tai shampoota suihkussa.
Saippua läpäisee pussin hyvin ja suihkun jälkeen saippua pääsee siellä myös hyvin kuivumaan!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: