Askeleet ekologisempaan elämään, osa 3

Kuten edellisessä osassa jo lupailinkin, niin tällä kertaa keskitytään siihen mitä pesemme, millä ja kuinka usein.

Kannattaako kaikki aina pestä?

No ei todellakaan! Turhaan käytämme vettä, energiaa ja erilaisia (usein luontoa kuormittavia) pesuaineita. Etenemme pyykinpesussa siis seuraavasti:

  1. Jos mahdollista, tsekkaa tuotteiden pesuohjeet. Pese maksimissaan ohjelämpötilassa. Kaikkea ei todellakaan aina kannata pestä yhtä lämpimässä vedessä, kuin ohje sanoo. Ohjelämpötila on maksimilämpötila, eikä vaatteita aina tarvitse edes pestä!
  2. Käytä pyykinpesuaineita harkiten. Nykyään on marketit väärällään erilaisia pesuaineita, ja ilokseni sieltä löytyy koko ajan ekologisempiakin vaihtoehtoja varsinkin pyykinpesuun, joten näissä kannattaa olla tarkka. Myös etikkaa voi käyttää pyykinpesuun, sen väkevä haju haihtuu pesun aikana pois ja saat ihanan raikkaan tuoksuisia pyykkejä! Kaupan pesuaineita voi huoletta annostella vähemmän kuin ohje sanoo, riittävät oikein hyvin.
  3. Ja ne huuhteluaineet. No, ne voisi jättää vaikka sinne hyllyyn! Etikka käy pyykinpesuun, mutta myös niiden huuhteluun ja voit tehdä sitä helposti itsekin (teen pyykkietikasta vielä erillisen artikkelin myöhemmin, pysy kuulolla siitä!). Välttämättä et tarvitse minkäänlaista huuhteluainetta, mutta ilman mitään pyykki jää yleensä hieman “tönköksi”.
  4. Pyykinpesukoneen ohjelmiin kannattaa myös perehtyä. Eko-ohjelmat eivät ainakaan omasta mielestäni ole välttämättä aina se ekoin vaihtoehto. Toki käyttävät yleensä vähemmän joko sähköä tai vettä, mutta vastaavasti toisen kulutus taas nousee. Jos peset vain vähän pyykkiä tai koko koneellisen vain vähän pesua tarvitsevia vaatteita, voit aivan hyvin valita pikaohjelman mikäli sellainen ohjelma koneesta löytyy!
  5. Kuivata vaatteet ulkona, jos mahdollista! Varsinkin kesällä saat ihanan tuoksuisia vaatteita ja sään mukaan kuivumisaika voi olla hurjasti lyhyempikin kuin sisätiloissa kuivaamalla. Talvellakin voi pakkasessa kuivattaa pyykit ulkona, ne vain pakastuvat ensin ja kuivuminen kestää hieman pidempään. Säästät talvella myös energiaa, sillä kylmä ja märkä pyykki viilentää huonelämpötilaa ja vastaavasti lämmönkulutus nousee.

Sään suosiessa, tuuleta vaatteitasi joissa ei ole varsinaisia tahroja! Pieni hienhaju tai tunkkaisuus häviää tuulettamisella.

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Peitot ja tyynytkin on hyvä pestä kerran tai kaksi vuodessa. Mattoja voi talvella lumipestä ja kovalla pakkasella voi heittää koko perheen petivaatteet, sohvatyynyt ja pehmolelutkin ulos muutamaksi tunniksi tuulettumaan. Jos mahdollista, sinne voi nakata vaikka koko patjan! Toimii kuitenkin ehkä vain vaahtomuovi- ja petauspatjoille… Muista vain peitot, tyynyt ym. ottaa ajoissa pois ennen nukkumaanmenoa, että ehtivät lämmetä hieman ennen nukkumaanmenoa!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: